معرفی دکتری مدیریت بازرگانی

دکتری مدیریت بازرگانی

طبیعتاً بسیاری از ما نام رشته مدیریت بازرگانی (+) را شنیده‌ایم، اما شاید کمتر از دیگر رشته‌ها با آن آشنا باشیم. پیش از آنکه در باب تحصیل در مقطع دکتری در رشتۀ مدیریت بازرگانی سخن بگوییم، بد نیست کمی هم به معرفی این رشته بپردازیم.
Business Adminstration یا مدیریت بازرگانی از جمله رشته‌های مدیریتی است که بیشترین تمرکز آن بر سودآوری و رشد کسب و کار است. یک مدیر بازرگانی باید توانایی شناسایی نیازهای بازار و تحلیل امور تجاری را داشته باشد و بتواند راهکارهای مناسبی را جهت مدیریت خروجی کسب و کار، هزینه‌ها، بهینه‌سازی امکانات، سود بیشتر، پیشی گرفتن از رقیبان، رفع نیاز مشتریان و غیره ارائه دهد. از این رو در رشتۀ مدیریت بازرگانی، دروسی تدریس می‌شود که مهارت فرد را در زمینه‌های مذکور افزایش دهد؛ لذا ادامۀ تحصیل در مقطع دکتری این رشته نیز به مراتب رشد فردی و علمی دانش‌ آموختگان را به همراه خواهد داشت.

گرایش های رشته مدیریت بازرگانی

مدیریت بازرگانی گرایش های مختلفی در مقطع ارشد دارد از جمله گرایش بازاریابی، بازرگانی بین‌المللی، تجارت الکترونیکی، مدیریت استراتژیک، بازرگانی داخلی، کارآفرینی و بازرگانی دریایی که در مقطع دکتری به سه گرایش تقلیل می‌یابد که به شرح زیر است:

1. مدیریت بازاریابی

این گرایش از جمله پرطرفدار ترین گرایش‌های مدیریتی است که دانش‌آموختگان آن، ضمن آشنایی با مبانی نظری مدیریت بازرگانی، با وظایف اصلی سازمان‌های بازرگانی و واحدهای مربوط به بازار مصرف آشنا می‌شوند؛ توانایی آن‌ها در شناخت عوامل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی تأثیرگذار بر آن بالا می‌رود و در تحلیل امور مربوط به بازاریابی، توسعۀ بازار و مشاوره به سازمان‌های دولتی و خدماتی مهارت می‌یابند.

2. مدیریت سیاست گذاری بازرگانی

در این گرایش از مدیریت بازرگانی همانطور که از نام آن پیداست، دانشجویان با مباحثی آشنا می‌شوند که به آن‌ها کمک می‌کند بتوانند با ارائه و اجرای راهبردهای صحیح، امور مربوط به سازمان‌های بازرگانی را کنترل کنند؛ در سطح ملی، مدیریت و سیاست‌گذاری‌ نمایند و یا به پژوهش‌های کاربردی در این زمینه بپردازند.

3. رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی

توجه به امور مربوط به کارکنان سازمان‌ها و شرکت‌ها و ضرورت رفع نیاز آنان، اهمیت تحصیل در مقطع دکتری مدیریت بازرگانی، گرایش رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی را افزایش می‌دهد. مدیر منابع انسانی باید بداند که تحقق اهداف یک سازمان در گرو تحقق خواسته‌های اعضای آن است و البته که شناخت و تمیز دادن نیازهای ضروری و غیرضروری از یکدیگر نیز خود، نیازمند دانش و مهارت هر چه بالاتر اوست.

رشته مدیریت بازرگانی مناسب چه کسانی  است؟

تحصیل در این رشته برای کسانی که به اقتصاد، امور مرتبط با رونق کسب و کار علاقه مندند و توانایی مدیریت را به صورت ذاتی دارند و یا آن را به صورت اصولی کسب کرده اند و یا میل زیادی به مدیریت و رهبری دارند مناسب است. موفقیت در این رشته همچنین توانایی بالا در ارتباطات را می طلبد و اساسا فرد باید در تحلیل داده ها و اطلاعات بازار، تصمیم گیری و حل مسائل مدیریتی توانمند باشد.

بازار کار دکتری مدیریت بازرگانی

هر جامعه‌ای برای حیات خود نیازمند پیشرفت تجاری و اقتصادی و بالطبع متخصصانی است که دانش آموخته‌ی رشته مدیریت بازرگانی و راهبردی باشند. همانطور که می‌دانیم، مدرک تحصیلی برای ورود به بازار کار امری ضروریست اما کافی نیست و رشتۀ مدیریت بازرگانی نیز از این امر مستثنی نیست؛ لذا کسانی که مهارت پیاده‌سازی دانش خود را به صورت عملی نیز کسب می‌کنند، شانس بیشتری برای حضور در بازار کار خواهند داشت.

رشته‌های مجاز برای ورود در مقطع دکتری مدیریت بازرگانی

اصولا یکی از شروط شرکت در آزمون دکتری آن است که رشتۀ تحصیلی مقطع پیشین داوطلب مشابه با رشتۀ ثبت نامی او در مقطع دکتری باشد؛ اما شما در هر رشته‌ای که تحصیل کرده باشید مجاز به شرکت در آزمون دکتری مدیریت بازرگانی هستید.

مدت زمان طول دوره دکتری مدیریت بازرگانی

به طور کلی بر اساس مقررات وظیفه عمومی، دانشجویان دکتری تخصصی نهایتاً شش سال فرصت دارند تا واحدهای درسی آموزشی را به پایان رسانده و از رساله خود دفاع کنند.

 

 

دروس آزمون دکتری مدیریت بازرگانی

متقاضیان شرکت در آزمون دکتری مدیریت بازرگانی (+) باید در سطح کارشناسی به دروس آمار و كاربرد آن در مديريت؛ مبانی سازمان و مديريت؛ اصول و مباني مديريت از ديدگاه اسلام و در سطح کارشناسی ارشد به بازاريابی و مديريت بازار پيشرفته؛ مديريت استراتژيك پيشرفته؛ استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی مسلط باشند.

دانشگاه‌های پذیرنده دکتری مدیریت بازرگانی 1403

بر اساس دفترچه ثبت نام کنکور دکتری 1403؛ دانشگاه‌های سراسری زیر در مقطع دکتری مدیریت بازرگانی، دانشجو می پذیرند:

ظرفیت پذیرش دانشگاه‌های سراسری در رشته مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی:

ظرفیت پذیرش دانشگاه‌های سراسری در رشته مدیریت بازرگانی گرایش سیاست گذاری بازرگانی:

ظرفیت پذیرش دانشگاه‌های سراسری در رشته مدیریت بازرگانی گرایش رفتار سامانی و مدیریت منابع انسانی:

سحر شریفی
آبان 29, 1402
برچسب ها :

این مقاله بدون برچسب است.